Рурални АЛЕКСИНАЦ   AVM Project

Садржај сајта

  • Почетна

___________________

_____ AVM P _____

Актуелности

Рурални развој

Пословни портал

Удружења

Eдукације

Остало

Контакт

 

Фонд за развој пољопривреде 

Успешно одржана ОПШТИНСКА СТОЧАРСКА ИЗЛОЖБА у Алексинцу

27. октобар 2009. године

Галерија слика

ПОБЕДНИЦИ

 

Први пут после 23 године у Алексинцу је, у организацији Фонда за развој пољопривреде, успешно одржана Општинска сточарска изложба .


Алексиначка јесења разгледница 3.: Од Доњег Љубеша до Јаковља и Доњег Сухотног (AVM P, 19.10.2009.)

После обиласка већег броја села у оквиру припрема за предстојећу изложбу стоке, прву после 21. године, могу се извући одређени закључци о ефектима значајних напора које су стручне службе и фармери Алексинца уложили у развој сточарске производње и стварање и осмишљавање нових смерница развоја у будућности у последњих неколико година.

Може се слободно рећи да оно што смо у нестрпљењу желели да видимо као резултат после прве фазе пројекта "Река млека" дешава се сада, неколико година касније и то је у ствари знак , без обзира на све неповољне околности које нисмо могли ни ми, ни колеге из Шведске да наслутимо да ће се десити, да је тај пројекат уствари био веома успешан и да ће оставити дугорочне позитивне последице иза себе.

Главни ефекат овог пројекта био је тај што је дао храбрости стручњацима и фармерима да размишљају о развоју и крену у развојне процесе на један сасвим нов и смео начин.

Пројекти који су уследили, нов начин усмеравања средстава општине у развој пољопривреде преко Фонда за развој пољопривреде, међусобни контакти пољопривредника и средства субвенција Министарства пољопривреде која су до ове године била заиста значајна и подстицајна, довели су до овога што данас имамо у шталама.

---Каталог

Учињен је, са аспекта најсавременије производње у развијеним пољопривредама, мали, али значајан искорак из застареле технологије која је била ослоњена на један систем који у своје време био на изглед делотворан, али у суштини потпуно нереалан и неодржив.

Сада у селима Алексинца имамо врхунска грла као просечна грла, лактофризе у свакој значајнијој штали, дезинфекцију вимена, значајно смањене губитке због прераног излучивања крава због тешких порођаја, маститиса и смањене губитке код телади због измењене технологије држања. Имамо значајно повећање просечне млечности и ако ни приближно онолико колико нова генетика омогућава, имамо силаже скоро у сваком дворишту, сенаже у значајном броју домаћинстава, имамо младе фармере који су преузели руковођење највећим бројем фарми. Учињен је дакле први корак и, ако политика Министарства и нелојална конкуренција млечних производа из увоза, не пониште све ове ефекте, остаће још доста посла на додатној обуци фармера ради коначног усвајања стандарда неопходних за излазак и на страна тржишта, на преуређењу објеката, даљем повећању просечних музних просека, повећању површина имања и уопште повећању ефикасности производње. Наш циљ у следећих десет година су модерне породичне фарме до 50 грла.

У овчарству је сасвим одлучно праменка претопљена у расног винтеберга и утрт је пут јасном опредељењу да у свим облицима производње желимо врхунску производњу у чистој раси. Развој козарства и подршка занатској производњи млечних производа је следеће стратешко опредељење, а када се процене трендови у развоју повртарства и воћарства и у потребама за земљом коју ове гране испоље, биће покренута на остатку земље и свињарска производња са новим технологијама и расама које су актуелне у свету.

У брдском делу Алексинца, остаје доста простора за екстензивнију, али атрактивну и модерно организовану органску производњу засновану на очувању генетских ресурса старих раса.

И коначно, негативан утисак целог овог припремног периода за изложбу је потпуни изостанак учешћа озренских села која су у сваком погледу у најкритичнијој ситуацији. Села као што су Станци, Липовац, Црна Река, Горњи Крупац, Преконози и Рсовац, а међу западним селима нешто мање Мали Дреновац јер има значајне произвођаче, делују потпуно запуштено и заборављено са катастрофалним путевима и осталим инфраструктурним садржајима. Ова села убрзано троше време у коме је могуће зауставити пут ка судбини села као што је Голешница која ће бити прво село које ће се у Алексинцу потпуно угасити. Парадокс је што су та села у највећем броју заступљена међу продавцима сира на алексиначкој пијаци.


Алексиначка јесења разгледница 2.: Врхунска грла у старим шталама - подјастебарска села

 

Припреме за Општинску сточарску изложбу - Обилазак алексиначких пољопривредника и процена потенцијалних изложбених грла